Het-Groene-Huis legt je uit wat Clubhouse doet en waarom het zo populair is!
Je hebt ongetwijfeld al gehoord over de nieuwe app Clubhouse. De app is op een korte tijd razend populair geworden. Maar wat is Clubhouse precies en wat kan je er allemaal mee doen? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Wat is Clubhouse
De app Clubhouse is dé nieuwe socialemediatrend. Met de app kan je live gesprekken voeren en beluisteren. De focus van Clubhouse ligt op de gesprekken zelf, geen gewone chatgesprekken maar live gesproken, zonder beelden.
Het komt er eigenlijk op neer dat je met Clubhouse als het ware telefoongesprekken kan afluisteren. Geen zorgen! Dit is allemaal legaal. Je kan niet zomaar elk willekeurig gesprek gaan meevolgen. De gebruikers kiezen er zelf voor om hun gesprek openbaar te maken of niet. Bovendien heb je eerst een uitnodiging nodig om lid te worden van Clubhouse.
Nadat je zo een uitnodiging ontvangen hebt kan je in de app kiezen tussen verschillende Rooms. Die Rooms kan je vergelijken met thema’s zoals sports, tech, life, wellness en nog veel meer.
Clubhouse is niet de zoveelste plek waar je ‘outfits of the day’ of ‘feta pasta’ ziet verschijnen. Het is een plek waar interessante gesprekken plaatsvinden zonder rompslomp, gewoon gesprekken.
Meer dan een podcast
Van diepte-interviews met experts tot gebruikers die de hele dag hun favoriete muziek streamen … je vindt werkelijk alles op Clubhouse.
Als je fan bent van podcasts, dan is Clubhouse gegarandeerd iets voor jou. Maar in tegenstelling tot de podcasts, blijven de gesprekken op Clubhouse maar tijdelijk beschikbaar. Je kan dus niet zelf beslissen wanneer je een gesprek wilt beluisteren. Ook weet je nooit op voorhand hoe lang zo een gesprek zal duren.
Het fijne aan Clubhouse is dat er interactie ontstaat tussen de sprekers en luisteraars. Mocht je je nu afvragen of je automatisch mee moet praten wanneer je een gesprek bijwoont, dan is het antwoord ‘neen’. Je microfoon gaat niet automatisch aan wanneer je bij een kamer komt en je kan de kamer ook gewoon verlaten zonder dat de anderen dat merken. Daarnaast moet de spreker jou de beurt geven als je iets wilt vertellen en daarvoor moet je eerst je hand opsteken, virtueel natuurlijk.
Dat de gesprekken realtime plaatsvinden, maakt dan ook dat Clubhouse het fenomeen FOMO (fear of missing out) enorm aanwakkert. Als je schrik hebt om een bepaald gesprek te missen, dan plan je deze dus best goed in.
Waarom is Clubhouse zo een hype
Het platform werd in maart 2020 geïntroduceerd, maar is pas sinds januari dit jaar een echte hype geworden. Dat kwam door Tesla-baas Elon Musk. Hij plaatste namelijk een opvallende tweet: ‘On Clubhouse tonight at 10pm LA time’. Toen Musk deze tweet de wereld instuurde, was dat het enige waar het op sociale media over ging.
Hij ging die avond ruim anderhalf uur in gesprek met andere leden van Clubhouse en hij bereikte als een van de eerste de limiet van 5000 gebruikers per actief kanaal. Maar hij is niet het enige bekende gezicht die de app ontdekt heeft. Ook Kevin Hart, Drake, Oprah Winfrey … gaan graag in gesprek met leden van Clubhouse.
Hoe gebruik je Clubhouse
Momenteel kunnen enkel iPhone-gebruikers de app downloaden. Dat was een bewuste keuze van de makers vanClubhouse. Ze willen namelijk langzaam groeien in servers en ook de gebruikers moeten rustig toenemen. De eerste vereiste is dus beschikken over een iPhone. Geen zorgen Android-gebruikers, er wordt momenteel gewerkt aan een versie voor jullie ;-).
Maar dan nog kan je niet zomaar de app gaan gebruiken, je moet ook een uitnodiging zien te bemachtigen. De app heet niet voor niets Clubhouse. Je kan het zien als een exclusieve club, waar je niet zomaar de uitsmijter kan passeren. Enkel op vertoon van je invite kom je binnen. Elk bestaand lid kan initieel twee uitnodigingen uitdelen, maar dat worden er meer naarmate het lid de app vaker gebruikt.
Wanneer je een uitnodiging ontvangen hebt en je de app gedownload hebt, kan je je registreren bij Clubhouse. Het is opmerkelijk dat je je bij Clubhouse kan aanmelden via een Twitteraccount. Want apps vragen ons 9 van de 10 keer om in te loggen via Facebook. De keuze om met Twitter samen te werken wordt snel duidelijk eens je aangemeld bent. Vanuit de app wordt er namelijk verwezen naar het eigen Twitteraccount van Clubhouse. Het is dan ook handig om hun account te volgen om zo op de hoogte te blijven van interessante gesprekken. Want remember, de gesprekken vinden enkel live plaats en sommige wil je echt niet missen.
Clubhouse is zeker en vast iets om in de gaten te houden. We zijn het videobellen vandaag de dag enorm gewoon geraakt. Clubhouse gaat terug naar de basics, gewoon bellen met elkaar zonder beelden. Wie weet vindt je volgende koffieklets met de collega’s wel gezellig plaats op Clubhouse in plaats van op teams.